De Kwis

Geschiedenis

Een dorpskwis bestaat uit allerlei kennisvragen en (creatieve) opdrachten. Maarrrr er zitten ook zoek- en doe-opdrachten in het dorp bij! Lekker actief kwissen dus! Natuurlijk komen er vragen in voor die over Oud Gastel gaan, maar vergis je niet, Oud Gastel is  zeker niet het enige onderwerp van deze kwis. Je mag al je hulplijnen inschakelen, en let op, je hebt beperkt de tijd.

Bij inschrijvingen moet je ook een lokaal doel aanwijzen. Dit kan een écht “goed” doel zijn (liefst wel), maar je kan ook aangeven dat je wilt spelen voor:

 • Die trompet/tuba/triangel die de fanfare/dweilband al zo lang wil kopen;
 • De extra goaltjes voor jouw jeugdelftal van SC Gastel;
 • De AED-installatie voor jullie wijk;
 • Die broodnodige fondsen voor het opleuken van jullie carnavalswagen;
 • Een lang weekend weg met jullie buurtvereniging.
Kortom: hebben jullie geld nodig om een lokale organisatie te stimuleren: doe dan mee!
 

Je kunt je per team inschrijven. Van jong tot oud, iedereen kan meedoen. Hoe meer zielen… hoe meer vreugd. Kijk bij het maken van je team dan ook eens bewust wat verder met wie je samen een team kunt vormen. Vrienden, familie, collega’s, die fijne buren, maar ook eens die buurvrouw waarvan je het vermoeden hebt dat ze vaak alleen thuis zit, of de mensen die net nieuw in de straat zijn komen wonen! De DorpsKwis Oud Gastel is een super leuke gelegenheid om nieuwe contacten op te doen en mensen te betrekken bij ons mooie dorp!

Een team bestaat uit minimaal 10 personen. Er is geen maximum aantal teamleden, maar bij meer dan 25 personen zul je merken dat het lastig gaat worden. Minimaal één persoon moet in Oud Gastel woonachtig zijn. Een team kiest zelf vanuit welke locatie de kwis gespeeld gaat worden. Dat kan bij iemand thuis zijn of in het café, als het maar in Oud Gastel is. En natuurlijk verzin je een originele en pakkende teamnaam. Aan het begin van de kwisavond wordt door de teamcaptain (die moet minimaal 18 jaar zijn) het kwisboek opgehaald bij ’t Veerhuis.  Dit kwisboek moet aan het eind van de avond met alle antwoorden door het hele team ingeleverd worden waarna we feestelijk afsluiten in ’t Veerhuis.

Enkele weken na de kwisdag zelf zal er een feestelijke finale plaatsvinden in ’t Veerhuis. Op die dag worden ook gelijk de prijswinnaars bekend gemaakt. Welk team zal gaan strijden met de eeuwige roem om deze editie van de DorpsKwis Oud Gastel te winnen???

Iedere DorpsKwis Oud Gastel bestaat uit zo’n 500+ vragen, onderverdeeld in een aantal categorieën. Dit zouden kunnen zijn:

 1. Geschiedenis Oud Gastel
 2. Modern Oud Gastel
 3. Algemene weetjes
 4. Politiek & Dieren
 5. Terug naar de schoolbanken
 6. Puzzels & Raadsels
 7. Muziek & Entertainment
 8. Culinair Eten & Drinken
 9. Sport
 10. Voor de jongeren
 11. Geheime opdracht
 12. Ruimtevaart
 13. Vragen over Super Mario

Daarnaast zullen er ook doe-vragen zijn, bijvoorbeeld:

 • Ga naar de fitness-school op de markt, en laat één teamlid een fitnesstest afleggen. Het team met de fitste deelnemer krijgt 20 punten, team 2 krijgt 18 punten, etc.
 • Hoeveel passagiers zitten er in de Arriva Bus 103 vanuit Roosendaal, die volgens planning om 19:59 aankomt op busstation Oud Gastel?

We plaatsen af en toe oefenvragen op deze website. Hou die pagina in de gaten. Misschien komen sommige oefenvragen ook terug in de echte kwis…

Klinkt bekend!

Dat kan kloppen. De DorpsKwis Oud Gastel is zeker niet de eerste in zijn soort. Wij hebben goed gekeken naar andere dorpskwissen en dorpsquizzen. En natuurlijk hebben we daar de meest bruikbare dingen van gejat geleend.

Kijk hier rechts maar eens voor verschillende links naar zeer succesvolle andere dorpskwissen. Deze successen willen we in Oud Gastel niet alleen evenaren, maar ook overtreffen!

Kleine tip: kijk bij andere dorpskwissen! Je zal daar heel veel vragen tegenkomen die wij misschien ook gaan (her)gebruiken…

Sfeerimpressie

Kijk eens naar deze video van de eerste DorpsKwis Oud Gastel in 2019: https://youtu.be/dvyi4_QvSds

Andere Kwissen en Quizzen

 1. De WIEËRTER KWIS van de dames van de Ladies Circle in Weert. Zij hebben ons eigenlijk op het idee gebracht.
 2. De Dorpsquiz van Genderen. Al een paar jaar bezig.
 3.  De Dongense DorpsQuiz (DDDQ). Alweer bezig aan hun vijfde jaar. In 2018 hadden ze 122 deelnemende teams. Meer dan 2500 personen deden mee.
 4.  De HaDee Kwis uit Heeswijk-Dinther. Ook al weer bezig met hun vijfde editie. 75 teams.

Kwissen en Quizzen in het nieuws

Zie bijvoorbeeld: BN De Stem

De Organisatie

De DorpsKwis Oud Gastel, editie 2019 werd georganiseerd door Kiwanis Club Roosendaal, in samenwerking met de stichting Gastels Belang. En natuurlijk werden we ondersteund door vele vrijwilligers.


Zowel Kiwanis Club Roosendaal, alsmede de stichting Gastels Belang, hebben besloten om het bij een enkele editie van de DorpsKwis te houden. Het is niet hun taak om iedere jaar, of in ieder geval herhaaldelijk, zo’n groot evenement op poten te zetten. Het doel was bereikt in 2019, nu moet de fakkel doorgegeven worden!


Voor de DorpsKwis Oud Gastel, editie 2022, hebben Roeland Lengers en Ronald Verhaard besloten om het stokje over te nemen (soort van). In september 2020 zijn de voorbereidingen begonnen. En al heel snel kwam de eerste vrijwilliger, Eric ten Brinke, ons team versterken als lid van de vragencommissie. Dus drie van de oorspronkelijke 20+ vrijwilligers doen alweer mee…


Ook zin om een steentje bij te dragen? Kijk dan op de vrijwilligerspagina.