De Kwis

Geschiedenis

Een dorpskwis bestaat uit allerlei kennisvragen en (creatieve) opdrachten. Maarrrr er zitten ook zoek- en doe-opdrachten in het dorp bij! Lekker actief kwissen dus! Natuurlijk komen er vragen in voor die over Oud Gastel gaan, maar vergis je niet, Oud Gastel is  zeker niet het enige onderwerp van deze kwis. Je mag al je hulplijnen inschakelen, en let op, je hebt beperkt de tijd.

Bij inschrijvingen moet je ook een lokaal doel aanwijzen. Dit kan een √©cht “goed” doel zijn (liefst wel), maar je kan ook aangeven dat je wilt spelen voor:

 • Die trompet/tuba/triangel die de fanfare/dweilband al zo lang wil kopen;
 • De extra goaltjes voor jouw jeugdelftal van SC Gastel;
 • De geluidsinstallatie voor jullie koor;
 • Die broodnodige fondsen voor het opleuken van jullie carnavalswagen;
 • Een lang weekend weg met jullie buurtvereniging.
Kortom: hebben jullie geld nodig om een lokale organisatie te stimuleren: doe dan mee!
 

Je kunt je per team inschrijven. Van jong tot oud, iedereen kan meedoen. Hoe meer zielen… hoe meer vreugd. Kijk bij het maken van je team dan ook eens bewust wat verder met wie je samen een team kunt vormen. Vrienden, familie, collega’s, die fijne buren, maar ook eens die buurvrouw waarvan je het vermoeden hebt dat ze vaak alleen thuis zit, of de mensen die net nieuw in de straat zijn komen wonen! De DorpsKwis Oud Gastel is een super leuke gelegenheid om nieuwe contacten op te doen en mensen te betrekken bij ons mooie dorp!

Een team bestaat uit minimaal 10 personen. Er is geen maximum aantal teamleden, maar bij meer dan 20 personen zul je merken dat het lastig gaat worden. Minimaal één persoon moet in Oud Gastel woonachtig zijn. Een team kiest zelf vanuit welke locatie de kwis gespeeld gaat worden. Dat kan bij iemand thuis zijn of in het café, als het maar in Oud Gastel is. En natuurlijk verzin je een originele en pakkende teamnaam. Aan het begin van de kwisavond wordt door de teamcaptain (die moet minimaal 18 jaar zijn) het kwisboek opgehaald bij ’t Veerhuis.  Dit kwisboek moet aan het eind van de avond met alle antwoorden door het hele team ingeleverd worden waarna we feestelijk afsluiten in ’t Veerhuis.

De kwisavond wordt gehouden op vrijdag 13 september.  Op zondag 29 september zal er een feestelijke finale plaatsvinden in ’t Veerhuis. Op die dag worden ook gelijk de prijswinnaars bekend gemaakt. Welk team zal gaan strijden met de eeuwige roem om de eerste DorpsKwis Oud Gastel te winnen???

De DorpsKwis¬†Oud¬†Gastel 2019 zal bestaan uit zo’n 250 vragen, onderverdeeld in een aantal categorie√ęn. Dit zouden kunnen zijn:

 1. Geschiedenis Oud Gastel
 2. Modern Oud Gastel
 3. Algemene weetjes
 4. Politiek & Dieren
 5. Terug naar de schoolbanken
 6. Puzzels & Raadsels
 7. Muziek & Entertainment
 8. Culinair Eten & Drinken
 9. Sport
 10. Voor de jongeren
 11. Geheime opdracht

Daarnaast zullen er ook doe-vragen zijn, bijvoorbeeld:

 • Ga naar de fitness-school op de markt, en laat √©√©n teamlid een fitnesstest afleggen. Het team met de fitste deelnemer krijgt 20 punten, team 2 krijgt 18 punten, etc.
 • Hoeveel passagiers zitten er in de Arriva Bus 103 vanuit Roosendaal, die volgens planning om 19:59 aankomt op busstation Oud Gastel?

We plaatsen af en toe oefenvragen op deze website. Hou die pagina in de gaten. Misschien komen sommige oefenvragen ook terug in de echte kwis…

Klinkt bekend!

Dat kan kloppen. De DorpsKwis Oud Gastel is zeker niet de eerste in zijn soort. Wij hebben goed gekeken naar andere dorpskwissen en dorpsquizzen. En natuurlijk hebben we daar de meest bruikbare dingen van gejat geleend.

Kijk hier rechts maar eens voor verschillende links naar zeer succesvolle andere dorpskwissen. Deze successen willen we in Oud Gastel niet alleen evenaren, maar ook overtreffen!

Kleine tip: kijk bij andere dorpskwissen! Je zal daar heel veel vragen tegenkomen die wij misschien ook gaan (her)gebruiken…

Sfeerimpressie

Kijk eens naar deze video: Udenhoutse Quiz, 2016.

Andere Kwissen en Quizzen

 1. De¬†WIE√čRTER KWIS¬†van de dames van de Ladies Circle in Weert. Zij hebben ons eigenlijk op het idee gebracht.
 2. De Dorpsquiz van Genderen. Al een paar jaar bezig.
 3.  De Dongense DorpsQuiz (DDDQ). Alweer bezig aan hun vijfde jaar. In 2018 hadden ze 122 deelnemende teams. Meer dan 2500 personen deden mee.
 4.  De HaDee Kwis uit Heeswijk-Dinther. Ook al weer bezig met hun vijfde editie. 75 teams.

Kwissen en Quizzen in het nieuws

Zie bijvoorbeeld: BN De Stem. 

De Organisatie

De DorpsKwis Oud Gastel, editie 2019 wordt georganiseerd door Kiwanis Club Roosendaal, in samenwerking met de stichting Gastels Belang. En natuurlijk worden we ondersteund door vele vrijwilligers. Ook zin om een steentje bij te dragen? Kijk dan op de vrijwilligerspagina.

Kiwanis Club Roosendaal

Kiwanis Club Roosendaal is een actieve service club, bestaat sinds 1971, met jaarlijks aansprekende projecten. De club is gemengd en ook de leeftijdsopbouw is divers. Samenwerken bij de projecten in een gezellige ambiance is een belangrijk item voor de club.
Kiwanis Roosendaal organiseert al jaren evenementen met een culturele inslag, om op deze manier geld in te zamelen voor kinderdoelen in de regio.
De werkvergaderingen worden op de tweede dinsdag van de maand gehouden in Hotel Central / Restaurant Sistermans te Roosendaal.
De sociale bijeenkomsten vinden plaats op de 4e dinsdag en zijn steeds op andere locaties.
Heb je zin om eens een gezellige avond bij te wonen? Neem contact op via info@kiwanisroosendaal.nl.

 

Gastels Belang

De stichting Gastels Belang zet zich belangeloos in voor de belangen in Oud Gastel zoals de naam al zegt.
De stichting heeft enkele jaren geleden de glazen huis actie opgezet en met succes afgesloten.
Wij hechten grote belangen aan de leefbaarheid in Oud Gastel. Indien er goede initiatieven op hun pad komen zullen zij zich inzetten de belangen te behartigen.
 
Het dagelijks bestuur bestaat uit:
 • Voorzitter Dick van Zuilichem
 • Secretaris Frans Vogelaars
 • Penningmeester Eric ten Brink
De glazen huis bewoners Diana Broos, Ronny Lazaroms, Jan Vermunt, Rini Rockx en Remco van den Heuvel vertegenwoordigen gezamenlijk 1 zetel in het bestuur.
Samen met onze ondersteuners Irma Buurstee, Corne Kriebels, Adrie Doomen, Antoine van Aalst en Edwin van der Heijden vertegenwoordigen zij de stichting Gastels Belang.